Den Coninck van Spaignien - Le Roy d'Espagne

Le Roy d’Espagne, gebouwd in 1697, was oorspronkelijk het hoofdkantoor van het bakkersgilde. Het werd vernoemd naar het borstbeeld van Karel II die de gevel van de tweede verdieping sierde. Karel II was de koning van Spanje in 1697 en soeverein van de zuidelijke Nederlanden, waaronder België in die tijd onder viel. Kracht, koren, wind, vuur, water en veiligheid, allemaal onmisbaar voor bakkers, worden (van links naar rechts) op de voorgevel getoond door de beelden boven de balustrades. Op de begane grond, boven de ingang, waakt Sint Aubert, beschermheilige van bakkers.

Dit huis, dat behoorlijk te leiden heeft gehad tijdens de Franse revolutie, is in 1902 gerestoreerd als onderdeel van de restauratie van de Grand Place op initiatief van burgemeester Karel Buls. Nadat het een café en een hardware winkel is geweest, waarvan de galerij zich nog steeds op de eerste verdieping bevind, heeft het zijn functie als café weer terug gewonnen in 1952.

Grote Markt

Al in de elfde eeuw was de Grote Markt het centrum van de stad. Ze werd aangelegd op de plaats van een drooggelegd moeras en het niveau was 1,20 m lager dan het huidige. In de 15e eeuw kwam het Brabantse Hof naar Brussel, en dit gaf aanleiding tot de bouw van het stadhuis.

Op de Grote Markt werden in 1523 de eerste protestanten op de brandstapel gebracht, de jonge Antwerpse monniken Hendrik Voes en Jan van Essen. In 1568, bij het begin van de Nederlandse opstand, werden de opstandige edellieden Graaf van Egmont en Graaf Horne onthoofd. In 1719 was het de beurt aan gildedeken Frans Anneessens, wegens organisatie van het volksverzet.

Tijdens de Negenjarige Oorlog tussen het Frankrijk van Lodewijk XIV en de Liga van Augsburg werd Brussel op 13, 14 en 15 augustus 1695 met kanonnen en mortieren gebombardeerd. De Franse maarschalk de Villeroy had de leiding over dit bombardement op Brussel. Na de beschieting stonden enkel nog de muren en de toren van het stadhuis en het Broodhuis overeind. Rondom de markt werden in de jaren daarna de gildehuizen heropgebouwd in een Vlaams-Italiaanse stijl. Hierdoor zijn bijna alle gebouwen rond het plein opgetrokken in dezelfde stijl van die tijd. In de tweede helft van de 19de eeuw werden de meeste gebouwen gerestaureerd onder impuls van burgemeester Karel Buls

Het stadhuis, dat boven op zijn toren bekroond wordt met een verguld standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak velt, werd gebouwd vanaf 1402. Met de toren begon men in 1444. Hij werd 96 m hoog. Het beeldhouwwerk dat het gebouw versiert is volks. De toren staat niet exact in het midden van het gebouw.

In het begin van de 13e eeuw stond er op de Grote Markt een houten constructie waar de bakkers destijds hun broden verkochten. Deze houten barak werd in 1405 vervangen door een stenen gebouw. Gedurende de regeerperiode van keizer Karel V werd het broodhuis opnieuw met de grond gelijkgemaakt en werd zijn hofarchitect Antoon II Keldermans aangesteld om een nieuw gebouw te ontwerpen in Flamboyante gotiek. Op het einde van de jaren zestig van de negentiende eeuw werd het gebouw gesloopt en heropgebouwd in neogotiek. In dit gebouw is nu het Museum van de Stad Brussel gevestigd met een waardevolle collectie van schilderijen, retabels, wandtapijten, beeldhouwwerken, zilverwerk, faience en porselein die een veelzijdig beeld geven van de geschiedenis van Brussel.

Source : Wikipédia

Voor banketten, vergaderingen en alle andere boekingen voor meer dan 20 personen kunt u eerst contact opnemen met onze klantenservice door hier te klikken

Houd er rekening mee dat uw tafel tot 30 minuten na de door u geboekte tijd wordt gereserveerd. Na die tijd kunnen we helaas geen beschikbaarheid meer garanderen, tenzij u ons voor het einde van dat half uur op de hoogte stelt van uw late aankomst. Dank u voor uw begrip.